Isopul si feniculul
Isopul ( Hyssopus officinalis ) este un ingredient nelipsit al lichiorului aromat de Chartreuse, care se prepara pe vremuri in manastirile frantuzesti. Datorita gustului amarui al frunzelor, isopul si-a castigat denumirea de „iarba de otet”. Frunzele au culori de la albastru deschis la roz, aducand o pata de culoare deosebit de intensa in ghivece. Mugurii desfacuti si frunzele isopului se potrivesc la preparatele de cartofi, la supe sau salate. Spre deosebire de chimenul obisnuit, chimenul dulce sau feniculul ( Foeniculum vulgare var. dulce ) nu produce frunze cu petioli ingrosati. Frunzele tinere, usor incretite se folosesc la mancarurile in care doresti sa obti o savoare asemanatoare cu cea a anasonului. De roade te vei bucura in octombrie.
Isopul rezista la temperaturi ridicate cat si la temperaturi scazute. Indicat este sa iti procuri rasadurile din pepiniere.
Feniculul sau chimenul dulce se seamana in vase mari, deoarece planta creste de dimensiuni mari. Nu rezista in sezonul rece, de aceea se seamana din nou in fiecare an.
Sursa: Gradina din balcon – Natalie fabmann
- Plumeria 9 august 2022Plumeria 9 august 2022 Share on Social Media facebook pinterest
- Limequat Lara(lime x kumquat) 9 august 2022Limequat Lara(lime x kumquat) 9 august 2022 Share on Social Media facebook pinterest
- Limequat Lara(lime x kumquat) 7 august 2022Limequat Lara(lime x kumquat) 7 august 2022 Share on Social Media facebook pinterest
- Impatiens walleriana – Balsamina, SalcioaraAceasta planta vesela infloreste fara probleme. Are frunze ovale sau lanceolate, dintate, si tulpini carnoase, suculente. Perioada lor de inflorire este lunga.
- Eustoma grandiflorum – Lisianthus, EustomaAceasta planta este vanduta adesea ca Lisianthus russellianus si este folosita cel mai adesea pentru florile taiate. Este relativ nou intrata pe piata plantelor de apartament disponibile.