Protejarea plantelor pe timpul iernii

an orange flower covered with snow

Protejarea plantelor pe timpul iernii

Protejarea recipientelor goale, nu reprezinta o problema. Exceptie fac vasele si jardinierele din argila, care sunt materiale ce nu rezista pe timpul iernii geroase. Muta-le in casa sau acopera-le pentru a le pastra uscate. De asemenea daca lasi recipeintele pline cu compost, acestea se pot strica pe timpul unei ierni geroase. Din cauza inghetarii compostului , recipientul poate crapa in partea de sus. Goleste compostul inainte de sosirea inghetului. Ghivecele cu plante de iarna au devenit tot mai raspandite. Copacei, tufe, bulbi si plante se rasad care infloresc primavara le intalnesti la tot pasul. Raspandirea panselutelor a determinat aparitia aranjamentelor florale peste tot.

close up shot of green plant with snow
Photo by Pavel Danilyuk on Pexels.com

Sunt totusi si cateva exceptii. In multe cazuri, atat recipientul, cat si plantele cultivate in el rezista pe tot timpul iernii, fara sa sufere vreo vatamare. In primul rand, plantele daca nu sunt rezistente la inghet, atunci recipientele  trebuie mutate intr-o sera sau intr-un loc ferit de inghet, dar bine luminat. Daca acest lucru nu este posibil, atunci pe timpul iernii trebuie sa iei cateva masuri de protectie pentru aceste soiuri de plante. Chiar si plantele rezistenta au nevoie de ingrijire. Este recomandat sa legi ramurile coniferelor si frunzele specie Cordiline, astfel incat sa impiedici imprastierea lor. Scutura zapada depusa pe ramurile copaceilor si pe tufe. Daca sunt prea incarcate se pot rupe.

Anunțuri publicitare

Recipientele – aici pericolul principal este legat de izolarea proasta a vasului – plastic, argila, fibra de sticla, lemn subtire, metal si ceramica. Daca recipientul este mic, in iernile aspre exista pericolul ca intreg compostul sa inghete si radacinile plantelor sa moara. Este neaparat necesar sa iei anumite masuri.

Protejarea plantelor

an orange flower covered with snow
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Paie – infasoara o plasa de plastic in jurul plantei si leaga strans. Impinge paiele intre ramuri si plasa.

Panza de sac – acopera cu o panza de sac plantele vesnic verzi care sunt mai delicate. Este usor de facut, dar este putin eficace decat tehnica protectiei cu paie.

Panza de horticultura – acopera planta cu panza de horticultura si leaga strans. Este un procedeu mai eficace decat panza de sac.

Prorejarea recipientelor

Ingroparea in pamant – cufundati vasul pana la margini intr-un loc adapostit. Este un procedeu usor si eficace, dar exista pericolul de a avea apa multa.

Folie de plastic cu basici – infasoara de jur imprejur folia de plastic cu basici si leag-o cu sarma sau sfoara. Acest procedeu este indicat pentru vase largi la gura. Panza de sac – infasurand pansa de sac de jur-imprejurul recipientului, il vei proteja intr-o oarecare masura , dar daca adaugi si paie intre invelitoare si vas va fi mult mai bine.

Alătură-te celorlalți 760 de abonați.

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?Am fost creata pentru a fi diferita si a nu lasa pe nimeni sa fie autorul propriei mele vieti.

Articole recomandate

6 comentarii

  1. […] Protejarea plantelor pe timpul iernii […]

  2. […] Planteaza intr-un recipient sau vas adanc si apasa cu putere. In primul an, lasa sa se dezvolte numai doua sau trei fructe. Dupa ce ajunge la maturitate, copacelul va produce aproximativ 4,5 kg anual. Forma trebuie sa fie de piramida. Protejeaza recipientul pe vreme rece. […]

  3. […] in mijlocul primaverii sau sfarsitul verii. Este o planta vesnic verde, pretentioasa si poate fi afectata de inghet si daunatori. La cealalta extrema se afla varietatile de […]

  4. […] ingrasamant organic cu scopul de a pregati cresterea de primavara. Acopera cu paie pentru a o proteja de umiditatea rece a iernii, chiar daca este o planta destul de rezistenta. Poate face fata unor […]

  5. […] afara. Altfel risti ca planta sa nu se mai dezvolte. Este la fel de important sa astepti trecerea pericolului de inghet pentru a planta specile mai sensibile. Aseaza recipientul gol la locul lui. Daca l-ai mai folosit […]

  6. […] inlocui cu alta planta. Exista posibilitatea sa se fi uscat datorita factorilor de mediu, cum ar fi inghetul, caldura excesiva sau seceta. De asemenea s-ar putea sa se fi ofilit datorita atacului unui […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: