Tipuri de recipiente pentru flori

Unul dintre deliciile pe care ti le ofera plimbarea la un centru specializat pentru gradini sau la sectiunea rezervata gradinii dintr-un super-market este acela de a te uita la recipientele pentru plante, care sunt mereu altele. Din pacate, majoritatea sunt cumparate in functie de pretul si partea estetica.

Amandoua criteriile sunt importante, dar trebuie sa ai grija ce cumperi. In primul rand, problema pretului. Un vas sau o jardinira de plastic ieftina sunt foarte bune in cazul in care intentionezi sa acoperi fatada cu plante taratoare si nu doresti ca acestea sa reziste timp de mai multi ani, insa sunt foarte nepotrivite daca doresti sa serveasca drept punct focal sau ca piesa de rezistenta in timpul iernii, cand nu mai sunt multe plante in jur. Problema gustului personal este un lucru important, dar un obiect interesant din punct de vedere estetic nu este obligatoriu si bun.

woman walking between display of flowers and plants
Photo by Noelle Otto on Pexels.com

Prima intrebare ar trebui sa fie Unde am sa pozitionez recipientul?

Scopul recipientului sau al unui grup de recipiente este de a adauga un plus de forma si culoare, de verdeata unei zone care are nevoi de imbunatatire  a aspectului vizual. Dupa ce ai ales locul, urmatoare situatie se refera la dimensiune.  Cosul suspendat trebuie sa fie mare sau mic? Cat de lung si cat de lat este pervazul pe care vreau sa asez jardiniera? Recipientul trebuie sa fie inalt sau plat? Pana la un anumit punct, raspunsurile la aceste intrebari sunt in functie de tipul de plante pe care doresti sa le cultivi. Evident ca un copacel sau o tufa vor avea  nevoie de un recipient mai mare decat plantele mai mici.

Daca oferta prezentata pe piata sau in catalogul de speciaitate este mare, atunci cu siguranta vei alege recipientele care iti sunt utile. Acum trebuie sa te intrebi daca Este potrivit pentru situatia prezenta si este potrivit pentru mine? De obicei este bine sa alegi un material, suprafata si stil care sunt in ton cu mediul inconjurator. Pentru gradinile caselor mai vechi sau cabanelor, cele mai potrivite sunt lemnul, piatra sau teracota, in timp ce betonul, teracota si plasticul de calitate se potrivesc perfect cu liniile finisate ale unei case moderne.

Recipientul, fie ca este facut in casa, cumparat de la magazine sau transformat,  trebuie sa fie solid si, cu exceptia cosurilor suspendate, trebuie sa fie umplut dupa ce a fost amplasat in noul sau loc. Nu trebuie dus acolo dupa ce a fost umplut cu compost.

blue and brown tiles on concrete stairs
Photo by Marina Leonova on Pexels.com

Tipuri principale

  • Ghiveci de sine statator multifunctional acesta este cel mai obisnuit tip de recipient pentru flori pe care-l intalnesti in patio, alei, verande etc. Din aceasta categorie fac parte ghivecele in forma de oala, hardau, albie sau urna. Nu necesita un suport special si este destinat tuturor categoriilor de plante;
  • Ghiveci special – este un tip special de ghiveci, in forma de butoi sau de cosulet, facut din lemn, plastic sau argila. Nu are nevoie de suport si este destinat anumitor specii de plante sau unui grup de plante, cum ar fi cartofii, capsunii, bulbii mici sau plantele acvatice;
  • Jardiniera – are forma unei alibi care se ataseaza deasupra sau dedesubtul pervazului. O gasesti pe piata sub forme si materiale diferite – plastic, fibra de sticla, metal si argila – dar cele din lemn sunt de preferat. Foloseste-le pentru plantele de sezon, dar si pentru plantele perene;
  • Cos suspendat – este un recipient agatat cu ajutorul unui cui sau carlig si poate contine plante care au forma rotunda sau semisferica. Tipul obisnuit este facut din sarma, dar au inceput sa devina din ce in ce mai folosite cele din material masiv cu autoirigare;
  • Ghiveci fixat pe perete – este un recipient aseamanator cosului suspendat, cu deosebirea ca este atasat de perete si nu agatat. Cele care se gasesc in comert sunt confectionate din teracota, plastic, piatra aparenta, lemn, sarma, fier forjat;
  • Ghiveci in forma de turn – este un tip nou de ghiveci, care devine din ce in ce mai raspandit. Materialele din care sunt facute, marimea si forma sunr diferite. Aceste ghivece se pot fix ape un support sau pot fi folosite individual, in ambele cazuri producand un fecet visual de columna.
  • Punga pentru plante – este un recipient gata umplut, folosit mai mult la sere decat in gradini descoperite. Compostul din interiorul acestor pungi de plastic este destinat legumelor, fructelor sau plantelor care cresc in straturi. Nu costa mult, dar nu arevaloare decorative.
  • Ghiveci transformat – un ghiveci transformat este oricare recipient folosit pentru cresterea plantelor in exterior si care initial a fost proiectat pentru alte scopuri. De exemplu, o chiuveta, un cos de lemne, anvelope sau o galeata de plastic
  • Ghiveci inaltat – acesta este recipient fix facut din caramizi, piatra aparenta sau barne si umplut de obicei cu plante de diferite soiuri. Recipientul se poate construe prin metoda zidirii unui perete sau caramizile pot fi legate cu mortar.
  • Sustinator de ghiveci – recipient facut din metal, plastic sau teracota care, desi arata ca un ghiveci, este defapt destinat sa tina mai multe ghivece cu plante. Aceste recipient pot sau nu sa fie ascunse in acesta.

Sursa: Expert in vase cu flori – Dr. D. G, Hessayon

Alătură-te celorlalți 4.138 de abonați.

Anunțuri publicitare

One Comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.