red and green fresh tomatoes

Specialitati din balcon

In gradina cu specialitati din balcon in mod sigur nu vei avea ocazia sa te plictisesti.  Foarte multe specii si soiuri de legume te vor bucura cu florile si frunzele interesante de culori sau forme speciale.Frunzele crete ale verzei decorative (Brassica oleracea) pot fi albe, roze, verde-albastrui sau violete. Nu doar varza decorative ci si celelalte soiuri din familia Brasicaceae au forme si culori cu totul deosebite. De exemplu soiul Blusta GS de guile are tulpina si bulbii de culoare violet-albastrui.

red and green fresh tomatoes
Photo by Roon Z on Pexels.com

Varza de Bruxelles te incanta cu capatani minuscule crescute sub forma de spirala pe tulpina. O subspecie a conopidei denumita Romanesco, te va surprinde prin mugurii florali aranjati in forma de turnulete. Pak-choi sau varza chinezeasca originara din Asia, fascineaza prin contrastul dintre frunze pline de un verde inchis si tulpinile albe. Petiolurile de un rosu inchis ale mangoldului (Rhubarb Chard), fructele verzi ale dovleceilor zucchini iti vor aduce mai multa viata in gradina de legume.

Dovleceii zucchini si vinetele pot avea nu doar bine cunoscutele forme lunguiete; unele soiuri au forme rotunde (Rondini de zucchini). Sunt foarte bine cunoscute roadele specific dovlecelului patiso, cu o forma asemenea farfuriilor zburatoare. Florile plantelor cultivate pentru frunctele lor pot concura pe buna dreptate cu florile decorative datotita frumusetii, culorilor si formelor lor. Florile de zucchini si de dovleac sunt galben-aurii iar roadele lor in forma de ou sunt violet deschis.

cabbage seedlings vegetating in container
Photo by Greta Hoffman on Pexels.com

Sa nu uiti de culorile legumelor coapte – pastaile violete, negre sau galbene ale diferitelor soiuri de fasole, patlagelele vinete-albe sau dungate, rosiile cu dungi galbene sau rosii (Tigrella) sau ardeiul negru (Purple Bell). Merita sa incerci macar o data aceste soiuri speciale!

Alătură-te celorlalți 743 de abonați.
Anunțuri publicitare

Gradina Magica

Cred că viața însăși este magie. Ce poate fi mai minunat decat sa imi pot creiona propria viata?Am fost creata pentru a fi diferita si a nu lasa pe nimeni sa fie autorul propriei mele vieti.

Articole recomandate

1 comentariu

  1. […] Balconul este un loc excelent in multe dintre tarile europene. Aseaza jardinierele pe jos, langa peretele exterior sau suspenda-le de acesta. Umple cu aranjamente de flori deschise la culoare, din mai multe specii sau o singura planta ale carei tulpini atarna in exteriorul balconului. Foloseste un recipient usor si compost pe baza de turba pentru un aranjament amplasat pe jos. Expunerea la vanturi puternice si nevoia de a fi udate periodic poate fi o problema. Gradina situata pe acoperisul casei este o versiune mai mare a balconului decorat, dar nu are scopul de a imbunatati aspectul exterior al casei. […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: